Ordföranden har ordet.

Efter 27 år lever tävlingen som en institution i Svensk Golfsport.

Så här tänkte vi 1995…

Tänk dig en tourtävling för motionärer – där man precis som på Europatouren lägger ihop resultaten efter fyra dagars spel och där man likt orienterarna har en ”jaktstart” den femte dagen för att kora den verklige mästaren.

Det skulle bli FEMDAGARSGOLF™ !

Idén till Femdagarsgolfen i Värmland föddes en julidag 1995 då jag som utsänd reporter för Radiosporten var utsänd på
5-dagarsorienteringen i Skåne. Jag tyckte då att detta med en etapptävling över fem dagar var en kul idé och jag inbillade mig att detta skulle kunna överföras också på golfen. Jag skissade på ett koncept för tävlingen och efter hemkomst från Skåne kontaktade jag Lasse Sahlin, ordf. i Arvika, Tage Nordqvist, ordf. i Kil och Rune Österlund, ordf. i Sunne för att testa idén och för att höra om deras klubbar i så fall skulle vilja vara med och arrangera en femdagarstävling. Min idé fick ett positivt mottagande så jag gick på hösten 1995 vidare till Värmlands Golfförbund med en skrivelse där jag presenterade idén och undrade om inte detta kunde vara något att förnya den Värmländska tävlingskalendern med?

Några månader senare blev jag kontaktad av Bertil Andersson, ordf, i Värmlands Golfförbund som föreslog att vi skulle träffas och ha ett samtal om mitt förslag. Under samtalet med Bertil Andersson klargjordes att Värmlands Golfförbund inte kunde stå som arrangör för en tävling – typ – Femdagars – och förbundet kunde inte heller medverka i ett arrangemang där bara ett fåtal av distriktets klubbar hade intressen. Idén stöttades, där jag uppmanades att jobba vidare på egen hand för att hitta fem klubbar som kunde medverka i projektet.

Jag kontaktade då Arvika, Hammarö, Karlstad, Kil och Sunne för att höra om de var intresserade av att bilda en ”Femdagarsallians” och alla lämnade snabbt ett positivt besked utom Hammarö som tackade ”nej”. Jag vände mig då till Billerud – som låg bra till geografiskt och som hade en fin bana – för att höra om de kunde tänka sig att hoppa på ett sån´t här arrangemang och Billerud var inte sena – de ”hoppade på tåget” direkt.

Efter ett första möte i Kil i januari 1996 där idén presenterades så beslutades att de fem tillfrågade klubbarna skulle dra igång Femdagarsgolfen i början på juli 1996. En ledningsgrupp bildades och efter diverse möten så var Femdagarsgolfen ett faktum.

Tävlingen har utvecklats och blev en succé redan efter tre år – och det är oerhört glädjande för mig när jag tänker tillbaka på ”tanken som flög i huvudet på mig på en stubbe i en skog” utanför Hässleholm i Skåne

Redan då förstod jag att med rätt upplägg så skulle FEMDAGARSGOLF™ kunna bli en kul tävling..! Nu har vi svaret. 900 anmälningar 2013, 2014, 2015 och 2016. Tyvärr kunde vi bara ta emot 750 av logistikskäl. Nu bygger vi ut med en Parklass mixed foursome till och en bana ytterligare och nu kan vi ta emot 930 spelare från 2017.
Rent logistikmässigt blev inte upptrappningen till två Parklasser något bra. Det fordrades för många golfbilar och när vi hade 23 golfbilar i omlopp och det inte räckte så beslutade vi att återgå till en Parklass 2019.  Vi fortsätter på samma linje 2020 som vi hade 2019!
Tyvärr blev det inga tävlingar 2020 p.g.a. Comvid-19. Vi kunde köra en tävling 2021 men med vissa restriktioner och vi kunde inte fira något 25-årsjubileum heller….

Den 27:e upplagan av tävlingen spelades i juli 2023 och nu är planeringen klar för den 28:e upplagan som spelas den 8-12 juli 2024. Enl. önskemål från spelarna så återgår vi nu till fyra dagars kval och en final över 18 hål den femte dagen – på Karlstad GK. Det blir två singelklasser och en Parklass som spelar två dagar Bästboll och  två dagar mixed foursome  Segrarna i varje klass vinner en golfweekend på Knistad Herrgård med tre dagars boende. frukost , lunch, middag och golfspel för två personer. Knistad Herrgård och Resort är en fantastisk anläggning i närheten av Skövde som har TV4:s Steffo Törnquist som ägare och profilnamn . Där kan man inte annat än trivas…

Väl mött till FEMDAGARSGOLF 2024!

Välkomna!

Leif Jurefalk

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar